FLASH :

Ja cilat ushqime përmbajnë më shumë kalium sesa suplementet

Kaliumi është thelbësor jo vetëm për rregullimin e presionit të gjakut, por edhe për funksionimin e duhur të sistemit tonë nervor. Edhe nëse jeni duke kërkuar ushqime të pasura me kalcium, hekur, vitaminë C dhe acide yndyrore omega-3, kaliumi është po aq i rëndësishëm.

Kaliumi është një elektrolit dhe ndihmon në arritjen e ekuilibrit të ujit në trupin tonë, ndërkohë që lufton lodhjen dhe ënjtjen.

Marrja e rekomanduar ditore për të rriturit është rreth 2,500 deri në 3,400 mg, por kjo mund të ndryshojë në varësi të moshës, gjinisë dhe niveleve të aktivitetit fizik.

Ku mund ta gjejmë?

– Bananet: Ndoshta burimi më i famshëm, një banane me madhësi mesatare ofron rreth 400-450 mg.

– Patate të ëmbla: Një patate e ëmbël me madhësi mesatare ofron rreth 500-600 mg.

– Spinaqi: Zarzavatet me gjethe të errëta si spinaqi janë burime të shkëlqyera, me rreth 800-900 mg për filxhan spinaq të gatuar.

– Avokado: Një avokado me madhësi mesatare përmban rreth 900 mg.

– Portokaj: Frutat agrume si portokallet ofrojnë rreth 250-300 mg.

– Fasulet dhe bishtajoret: Fasulet e kuqe, fasulet e zeza dhe thjerrëzat janë të gjitha të pasura me kalium, duke ofruar midis 400-600 mg për filxhan kur gatuhen.

– Patate: Një patate e pjekur me madhësi mesatare përmban rreth 900 mg.

– Domatet: Domatet dhe produktet me bazë domateje, siç është salca e domates, janë burime të mira, duke ofruar rreth 300-400 mg.

Simptoma të tilla si dobësi, lodhje, rrahje të parregullta të zemrës, aritmi, lodhje, kapsllëk, nervozizëm, ënjtje e kyçit të këmbës (mbajtje lëngjesh) dhe vështirësi në thithjen e proteinave dhe mineraleve mund të tregojnë një mungesë. Dehidratimi, diarreja, djersitja e tepërt dhe abuzimi me laksativët janë shkaqet më të zakonshme të niveleve të ulëta të kaliumit.