FLASH :

Skandal në një çerdhe në Kinë/ Mbi 200 fëmijë me gjak të kontaminuar nga plumbi pas përdorimit të bojës në ushqim

Një ngjarje alarmante ka tronditur opinionin publik në Kinën veriperëndimore, ku më shumë se 200 fëmijë të një çerdhe private rezultuan me nivele të larta plumbi në gjak. Sipas autoriteteve, shkaku kryesor ishte përdorimi i bojës industriale si ngjyrues ushqimor në gatimet që u shërbeheshin fëmijëve.

Skandali ka shpërthyer në qytetin Tianshui, ku drejtues të çerdhes Heshi Peixin kishin lejuar që personeli i kuzhinës të përdorte pigmente jo të ngrënshme në përgatitjen e ushqimeve, në një përpjekje për t’i bërë ato më tërheqëse vizualisht. Boja, e cila përmbante sasi të mëdha plumbi, rezultoi fatale për shëndetin e fëmijëve.

Hetimet nisën më 1 korrik, kur u raportua për raste të shumta të fëmijëve me simptoma të pazakonta. Nga 251 fëmijë të regjistruar në kopsht, 233 u testuan me nivele jonormale të plumbit në gjak. 201 prej tyre ndodhen aktualisht nën kujdes mjekësor në spital, ndërsa autoritetet nuk kanë dhënë ende një vlerësim të plotë mbi dëmet afatgjata që mund të shkaktojë ekspozimi i tillë.

Ndërkohë, 8 persona janë ndaluar, përfshirë drejtorin dhe një bashkëpunëtor financiar të institucionit, të dyshuar për përfshirje në prodhimin dhe shpërndarjen e ushqimit të rrezikshëm. Zyrtarët thanë se qëllimi i tyre ishte të rrisnin regjistrimet në kopsht duke ofruar ushqime “tërheqëse për syrin”.

Analizat laboratorike treguan se në disa mostra ushqimore, si një tortë me hurma të ziera në avull dhe një role misri me salçiçe, niveli i plumbit ishte mbi 2,000 herë më i lartë se norma e lejuar. Kovat me bojë, të cilat u sekuestruan nga autoritetet, ishin të etiketuara qartë si të rrezikshme për konsum njerëzor.

Zemërimi publik është përhapur me shpejtësi në rrjetet sociale kineze, ku shumë qytetarë kërkojnë ndëshkime të rënda dhe masa urgjente për përmirësimin e sigurisë ushqimore. Shumë prindër pretendojnë se kishin vënë re shenja të çuditshme në sjelljen dhe shëndetin e fëmijëve prej muajsh, por nuk kishin marrë asnjë informacion nga institucioni.

Rasti ka rikthyer në qendër të vëmendjes një plagë të vjetër në Kinë: mungesa e kontrollit të duhur mbi cilësinë e ushqimit dhe transparencën institucionale. Zyrtarë vendorë janë zotuar për trajtim të plotë për fëmijët e prekur dhe hetim të gjithanshëm të çështjes, ndërkohë që ekspertët paralajmërojnë për rrezikun e një krize të besimit ndaj sistemit të sigurisë ushqimore në vend.