FLASH :

Shpesh herë shkaktar për helmim, zbuloni sa ditë qëndron orizi i gatuar në frigorifer?

Orizi është një nga shkaqet më të zakonshme të helmimit nga ushqimi dhe disa nga simptomat që mund të shkaktojë janë të përzierat, diarreja dhe të vjellat, të cilat zakonisht zhduken brenda 24 orëve.

Zona e rrezikut, siç e quajnë shkencëtarët është temperatura midis 5° C dhe 60° C, në të cilën bakteret gjejnë një mjedis të përshtatshëm për t’u rritur.

Kjo është arsyeja pse orizi i gatuar jashtë frigoriferit nuk mund të mbahet për më shumë se 2 orë dhe nëse mbetet jashtë frigoriferit nuk duhet ta hani.

Prandaj, ruajtja e sigurt është thelbësore dhe praktika më e mirë është që orizi të ndahet në porcione më të vogla dhe të ruhet në frigorifer sa më shpejt të jetë e mundur. Është shumë e rëndësishme të dini se si ta ngrohni përsëri siç duhet, por edhe të dini se sa kohë mund të ruhet pas gatimit.

Më konkretisht, orizi i bardhë ose kaf është i sigurt për t’u ngrënë për katër deri në gjashtë ditë pas gatimit.

Si të kuptoni nëse orizi është prishur?

Shenja e parë është se orizi i gatuar ka një erë të thartë ose myku, që të kujton brumin e bukës. Gjithashtu, me kalimin e kohës do të zhvillojë një strukturë të rrëshqitshme, gjë që tregon se ka shumë lagështi.

Nëse ndodh ndonjë nga këto dhe keni dyshime për cilësinë e tij, atëherë hidheni. Për ta ruajtur orizin e mbetur për më gjatë, duhet ta vendosni në frigorifer sa më shpejt të jetë e mundur (brenda një ore nga gatimi) në temperaturën e dhomës (rreth 21°C).

Për ta bërë këtë, shpërndajeni orizin në një enë të pastër dhe të cekët dhe lëreni të ftohet. Pasi të arrijë temperaturën e dhomës, transferojeni në enë hermetike ose në qese plastike me zip dhe vendoseni direkt në frigorifer.

Së fundmi, orizi i ngrohur përsëri do të qëndrojë i sigurt në frigorifer për tre deri në katër ditë, por cilësia e tij do të ulet sa herë që e ngrohni përsëri.