Shishet plastike të ujit përdoren gjerësisht në Shqipëri, ku shumë amvise i ripërdorin ato për javë apo edhe muaj të tërë. Ato mbushen dhe rimbushet me ujë, ngrohen e futen sërish në frigorifer, duke u përdorur pa fund. Madje, në fshatra, shishet plastike përdoren edhe për furnizimin me qumësht, duke kaluar nga dora në dorë.
Rreziqet Shëndetësore të Ripërdorimit
Megjithëse duket se një shishe plastike e ripërdorur nuk është rrezik i madh krahasuar me kërcënimet e tjera të përditshme, ekspertët paralajmërojnë ndryshe. Shishet plastike përmbajnë Bisfenol A, një substancë kimike që mund të lëshohet në ujë, sidomos kur shishja ngrohet nga dielli ose ripërdoret.
Gryka e shishes, ku vendosim buzët, është vendi më i ndotur dhe strehë e baktereve të rrezikshme. Ajo nuk pastrohet kurrë mjaftueshëm dhe mbetet e lagësht, duke krijuar një ambient ideal për zhvillimin e mikroorganizmave.
Rekomandimet e Ekspertëve
- Përdorni shishet plastike vetëm një herë dhe mos i ripërdorni.
- Mos blini shishe që kanë qenë të ekspozuara gjatë në diell në dyqane apo markete.
- Preferoni shishet e qelqit, më të sigurta për shëndetin dhe më të mira për mjedisin.
Kujdesi për zgjedhjen e shishes nuk është vetëm një çështje personale shëndetësore, por edhe një kontribut për ambientin tonë.