FLASH :

Mbrojnë zorrën dhe luftojnë kapsllëkun, ja cilat pije duhet të konsumoni

Kapsllëku konsiderohet si një nga problemet më të zakonshme të sistemit tretës, me një në pesë grekë që e kanë përjetuar atë të paktën një herë në jetën e tyre.

Një pije bimore mund të jetë e dobishme për jashtëqitjen, duke siguruar hidratim të mjaftueshëm dhe duke rritur ndjesinë e relaksimit, meqenëse kapsllëku shpesh përkeqësohet nga stresi.

Duke u thelluar në botën e pijeve dhe opsioneve të ndryshme të pijeve, më poshtë ju rekomandojmë shtatë çajra bimorë që lehtësojnë kapsllëkun.

Gjethe Aleksandriane

Një nga çajrat bimorë më të njohur për luftimin e kapsllëkut, gjethet e Aleksandrisë përmbajnë një përbërës të vlefshëm, glikozidet. Glikozidet rrisin lëvizshmërinë e zorrëve duke vepruar si një laksativ natyral, ndërsa kjo pije kontribuon në ekuilibrin e elektroliteve në trup. Megjithatë, marrja e saj nuk duhet të kalojë një javë, pasi përdorimi i zgjatur mund të prishë sistemin tretës.

Luleradhiqe

Bima me shumë emra, siç mund ta keni dëgjuar edhe si luleradhiqe ose rrepkë e egër, ka veti të shumta medicinale. Qoftë për përmirësimin e tretjes apo trajtimin e kapsllëkut, luleradhiqe, falë inulinës që përmban, rrit lëvizshmërinë e zorrëve, ndërsa është gjithashtu një nga prebiotikët më të mirë, duke stimuluar mikrobiomën e zorrëve.

Mente

Përveçse është aromatik dhe freskues, çaji i mentes ka edhe efekt diuretik. Përfitimet e tij në luftimin e kapsllëkut i atribuohen mentolit, ndërsa lehtëson edhe simptomat e sindromës së zorrës së irritueshme, siç janë fryrja, kapsllëku dhe gazrat.

Xhenxhefil

Shija pikante e xhenxhefilit ka qenë “veshëse” për kultura të ndryshme që nga kohërat e lashta. Edhe pse vetitë e tij kundër të përzierave janë të njohura, veprimet e tij shtrihen edhe në lehtësimin e sistemit tretës, falë një kombinimi të vlefshëm: përbërësve anti-inflamatorë si xhenxhefili që qetësojnë zorrët dhe vetive natyrale analgjezike që ofrojnë lehtësim nga shqetësimi i kapsllëkut.

Kamomil

Me përfitimet e shumta shëndetësore dhe natyrën e butë, kamomili është bërë një ilaç kryesor për një sërë sëmundjesh, përfshirë kapsllëkun. Vetitë qetësuese të kamomilit relaksojnë muskujt e stomakut, duke zvogëluar inflamacionin dhe duke lehtësuar tretjen.

Çaj jeshil

Një filxhan çaj jeshil i nxehtë vepron gjithashtu si një laksativ natyral i butë, duke stimuluar jashtëqitjen dhe duke lehtësuar kapsllëkun. Vetitë anti-inflamatore të çajit jeshil gjithashtu ndihmojnë më tej tretjen.

Likorica

Me një histori të pasur, jamballi është bërë një përbërës kryesor në shumë kultura anembanë botës. Falë vetive të tij anti-inflamatore, ajo qetëson tretjen dhe lufton kapsllëkun.