FLASH :

Lëngu i Karrotës: Pse Është i Rëndësishëm për nënat shtatzëna?

Kujdesi për ushqimin gjatë shtatzënisë është thelbësor për shëndetin e nënës dhe zhvillimin e bebes. Ndër ushqimet e rekomanduara gjatë kësaj periudhe, lëngu i karrotës zë një vend të veçantë për shkak të vlerave të shumta ushqyese që ofron.

Pse duhen konsumuar karrotat gjatë shtatzënisë?

Sipas AgroWeb.org, konsumi i rregullt i lëngut të karrotës ndihmon në pastrimin e mëlçisë, forcon sistemin imunitar dhe mbron organizmin nga infeksionet. Gjatë shtatzënisë, sistemi imunitar i nënës dobësohet, pasi shumë nga vitaminat dhe mineralet shkojnë drejt zhvillimit të fetusit. Prandaj, lëngu i karrotës është një mënyrë natyrale për të mbushur këtë boshllëk.

Ky lëng ndihmon në parandalimin e infeksioneve, të ftohtit dhe bronkitit, si dhe përmirëson funksionin e membranës qelizore. Gjithashtu, ndikon pozitivisht në mbajtjen nën kontroll të nivelit të sheqerit në gjak, duke reduktuar rrezikun për zhvillimin e diabetit gestacional.

Vlera për beben dhe nënën

Karrotat janë të pasura me kalçium, i cili ndihmon në zhvillimin e kockave të bebes. Ato përmbajnë gjithashtu vitaminë C, vitaminë A, fibra dhe beta-karotenë – përbërës me veti të forta antioksiduese që mbrojnë trupin nga radikalet e lira.

Vitamina A, në veçanti, është e rëndësishme jo vetëm për luftimin e infeksioneve, por edhe për përmirësimin e cilësisë së qumështit të gjirit pas lindjes. Prandaj, rekomandohet që edhe pas lindjes, nënat që ushqejnë me gji të vijojnë ta përfshijnë lëngun e karrotës në dietën e tyre ditore.

Lëngu i karrotës është një zgjedhje e shëndetshme dhe e sigurt për nënat gjatë dhe pas shtatzënisë. Një gotë në ditë jo vetëm që përforcon imunitetin, por kontribuon edhe në rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fëmijës.