FLASH :

Këto janë gabimet më të zakonshme që bëjmë kur hamë fruta

Përfitimet shëndetësore të frutave janë të njohura. Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i shtatë porcioneve me fruta dhe perime në ditë zvogëlon rrezikun e vdekjes së parakohshme nga çdo shkak deri në 42%, ndërsa një studim tjetër ka treguar se konsumimi i njëqind gramëve fruta dhe perime në ditë zvogëlon rrezikun e kancerit me 20%.

Megjithatë, për çfarë duhet të kemi kujdes kur bëhet fjalë për konsumimin e frutave?

1. Shmangni pirjen e ujit menjëherë pas:

Ndërsa shumica e frutave kanë përmbajtje të lartë uji dhe konsiderohen të shkëlqyera për detoksifikim, pirja e ujit menjëherë pas konsumimit mund të prishë procesin e tretjes, duke e ngadalësuar atë dhe duke shkaktuar potencialisht aciditet. Ekspertët shpjegojnë se kur trupat tanë marrin shumë ujë, veshkat tona mund të mos funksionojnë aq mirë, gjë që mund të shkaktojë të përziera dhe dhimbje koke. Është më mirë të prisni të paktën një orë pasi të keni ngrënë fruta para se të pini ujë.

2. Shmangni ngrënien e frutave të prera që janë ruajtur për periudha të gjata kohore :

Kur nuk kemi shumë kohë, shpesh i përgatisim vaktet paraprakisht, duke përfshirë edhe frutat. Megjithatë, lënia e frutave të prera jashtë për një kohë të gjatë çon në oksidim, gjë që zvogëlon ndjeshëm përmbajtjen e tyre ushqyese. Përveç kësaj, ato kanë tendencë të humbasin shijen e tyre. Është më mirë të lani dhe të konsumoni frutat e plota.

3. Kufizoni lëngjet:

Lëngu i frutave të freskëta është një zgjedhje e shëndetshme, por lëngu humbet shumë lëndë ushqyese në krahasim me frutat e plota. Kjo nuk do të thotë që nuk mund ta shijojmë lëngun tonë të preferuar të frutave të freskëta, por duhet të ketë një ekuilibër midis konsumimit të frutave të plota dhe lëngjeve për të shmangur humbjen e lëndëve ushqyese.

4. Shmangni ngrënien e frutave gjatë natës:

Ndërsa darka duhet të jetë e lehtë dhe ushqyese, zgjedhja e frutave mund të mos jetë ideja më e mirë. Sheqernat natyrale në fruta mund të çojnë në çlirimin e hormoneve që rrisin nivelet e energjisë në trup, duke na prishur gjumin.

5. Shmangni ngrënien e frutave të ftohta dhe të papjekura:

Sipas ekspertëve, trupit tonë i duhet përpjekje shtesë për të tretur ushqimet e ftohta, përfshirë frutat. Kjo vlen edhe për frutat e papjekura, të cilat mund të çojnë në probleme të ndryshme gastrointestinale, siç janë dispepsia, aciditeti, fryrja dhe kapsllëku. Për të përfituar plotësisht nga përfitimet e frutave, rekomandohet t’i konsumoni ato të pjekura në temperaturë ambienti.