Londër – Një nga momentet më dramatike në një intervistë me një ekspert ushqimi? Një gulçim 15 sekondësh. Kjo ishte reagimi i Emily English, një nga dietologet më të famshme në Britani dhe në rrjetet sociale, kur u pyet nëse do të provonte ndonjëherë Huel – një pije proteinike me ngjyrë gri, që zëvendëson vaktet dhe që pihet zakonisht nga burrat që synojnë të shtojnë masë muskulore.
“Do të preferoja të rrija pa ngrënë. Më mirë pres të shkoj në shtëpi e të ha si njeri. Nuk je foshnjë. Nuk je me formulë. Thjesht, jo!” – deklaron ajo me indinjatë.
Me mbi 1.8 milion ndjekës në Instagram dhe 14.3 milion pëlqime në TikTok, Emily është kthyer në një figurë dominuese në internet për recetat ushqyese. Videot e saj, si përgatitja e një bageli mëngjesi apo vezë të rrahura, arrijnë miliona shikime. Librat e saj janë bestseller – i pari, So Good, shiti mbi 35,000 kopje në javën e parë. Libri i dytë, Live To Eat, publikohet këtë javë.
Ndryshe nga shumë “influencer” ushqimorë, ajo nuk ndjek ndonjë dietë të ngurtë apo filozofi specifike: ushqimi i saj është i zakonshëm, i shëndetshëm, por i balancuar. Nuk është vegane, nuk promovon “clean eating”, dhe nuk e lidh ushqimin me dobësimin.
Nga modelingu te shëndeti mendor
Historia e Emily është po aq e pazakontë sa edhe suksesi i saj. Ajo është rritur në një familje të madhe në një lagje komunale në Bedfordshire. Në moshën 16-vjeçare u zbulua si modele për ASOS, por pas disa muajsh agjenti i tha që duhej të dobësohej. Kjo e çoi në një çrregullim të rëndë të të ngrënit. “Edhe të ecja më lodhte. Ishte një obsesion që doli jashtë kontrollit”, kujton ajo.
Pasi kërkoi ndihmë profesionale dhe filloi terapi, Emily hoqi dorë nga modelingu dhe vendosi të studiojë ushqim në King’s College London. Pandemia i ndërpreu planet për të punuar në një klinikë private, por ajo nisi të publikonte video në Instagram me sugjerimin e bashkëshortit të saj Aaron. Dy vjet më vonë, kishte grumbulluar një milion ndjekës.
Qasja ushqimore: e thjeshtë, e drejtpërdrejtë dhe me humor
Për Emily, rregulli më i rëndësishëm është “më shumë perime dhe merr proteinë dhe fibra (P&F)”. Jo domosdoshmërisht mish: edhe bishtajoret, produktet e qumështit dhe drithërat japin proteinë. Ajo lavdëron markën “Bold Beans” dhe ka një pafundësi faktesh të çuditshme, si ajo që domatet në kanaçe janë më të pasura me likopen sesa ato të freskëta, apo që ngrirja e bukës së thekur e bën më të mirë për sheqerin në gjak.
Por ka edhe gjëra që nuk i pranon. Përveç Huel-it, ajo e quan një “jo të fortë” edhe McDonald’s-in. “Nuk dua ta shoh. Besoj se kam dhjetë vjet pa shkuar.” Gjithashtu, urren baret proteinike: “Më mirë dy vezë të ziera. Janë të shpifura dhe plot me përbërës të çuditshëm.”
E gjitha kjo nuk do të thotë se është kundër kënaqësive ushqimore: i pëlqejnë picat e porositura, rrotullat me proshutë nga Greggs dhe e adhuron restorantin “Dorian” në Notting Hill. Madje, nuk heq dorë nga një gotë verë e bardhë ose e kuqe në darkë.
Skepticizëm për trendet si Ozempic dhe ‘intuitive eating’
Megjithëse nuk e dënon plotësisht, English shfaq kujdes për përdorimin e ilaçit për humbje peshe Ozempic. “Është si të vësh një leukoplast mbi një plagë që ka nevojë për qepje,” thotë ajo. Sipas saj, përdoruesit shpesh humbin masë muskulore dhe kjo mund të ketë pasoja afatgjata në moshë të thyer.
Po ashtu, është e kujdesshme ndaj “intuitive eating” – ideja që duhet të hash sipas ndjesisë së trupit. “Nëse hormonet e urisë janë të çrregulluara, atëherë gjithmonë ndihesh i uritur,” shpjegon ajo. Prandaj, këshilla e saj është gjithmonë e njëjta: perime, proteinë, fibra. Asgjë magjike. Asgjë e komplikuar.
“Kur je i shëndetshëm, ndihesh i lumtur”
Në një botë ku rrjetet sociale janë plot me premtime për transformime trupi, Emily English mbetet një zë racional dhe i këndshëm që rikthen besimin te ushqimi i zakonshëm. “Kur je i shëndetshëm, ke energji për të qeshur, për të dalë, për të jetuar. Dhe të ndihesh mirë, është ndjesi e mrekullueshme. Është… shumë mirë.” – thotë ajo duke buzëqeshur, si të citonte titullin e librit të saj të parë: So Good.
PYETJE TË SHPEJTA ME EMILY ENGLISH
- Frut apo perime? Perime
- Parusel apo ëmbëlsirë? Të dyja!
- Restoranti i preferuar: Dorian, Notting Hill
- Vakti i festës: Lazanja me pulë, sallatë dhe bukë me hudhër
- Verë e bardhë apo e kuqe? Të dyja
- Çaj apo kafe? Çaj
- Suxhukët vegjetarianë? I dua të Linda McCartney
- Idhulli gastronomik? Meredith Hayden
- Eksperienca më “luksoze”? The Ritz – ia vlen çdo qindarkë