FLASH :

A e lufton kafeja plakjen? Çfarë tregon vërtet shkenca

Kafeja vjen me disa përfitime shëndetësore, por kjo nuk do të thotë që adhuruesit e saj duhet të pinë aq sa duan.
Konsumatorët e kafesë në të gjithë botën shënuan një fitore javën e kaluar, pasi shkencëtarët arritën në përfundimin se gratë që pinë kafe në moshën e mesme kanë më shumë gjasa të plaken shëndetshëm.

Analiza e tyre, e prezantuar në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për të Ushqyerit, zbuloi se gjatë 30 viteve të ndjekjes, gratë që pinin rreth tre filxhanë të vegjël kafeje me kafeinë në ditë kishin më shumë gjasa të ishin fizikisht aktive dhe pa probleme kronike shëndetësore ose probleme njohëse më vonë në jetë.

“Këto rezultate, ndonëse paraprake, sugjerojnë që zakonet e vogla dhe të qëndrueshme mund të ndikojnë në shëndetin afatgjatë”, tha në një deklaratë Sara Mahdavi, një nga autoret e studimit dhe profesoreshë e asociuar e shkencës ushqyese në Universitetin e Torontos.

Studime të tjera kanë identifikuar një sërë përfitimesh të tjera për ata që pinë kafe, duke ulur rrezikun e çdo gjëje, nga diabeti i tipit 2 deri te vdekja nga kanceri i zorrëve.

Kjo do të thotë që gjetjet e reja janë në përputhje me “konsensusin e vjetër” mbi përfitimet shëndetësore të kafesë, sipas Bertil Fredholm, i cili hulumtoi se si kafeina ndikon në trup në Institutin Karolinska në Suedi.

“Me moderim, kafeja ka, për shumicën, më shumë efekte pozitive sesa negative në shëndet”, tha Fredholm për Euronews Health.

Por sa e fortë është vërtet shkenca mbi këto përfitime? Dhe a ka rëndësi lloji i kafesë, kur e pini, apo edhe kush jeni?

Kafeja është e pasur me komponime që kanë veti anti-inflamatore, siç është acidi klorogjenik, i cili gjendet edhe në lakër jeshile dhe mollë. Këto komponime mund të përmirësojnë metabolizmin tonë dhe mënyrën se si trupat tanë rregullojnë nivelet e insulinës, sipas Fondit Botëror të Kërkimit të Kancerit.

“Kafeja përmban përbërës antioksidues dhe gjithashtu mund të ulë inflamacionin, duke stimuluar qarkullimin e gjakut”, tha për Euronews Health Dr. Lu Qi, drejtor i Qendrës së Kërkimit të Obezitetit në Universitetin Tulane në SHBA.

Është gjithashtu e mundur që një pjesë e kësaj të vijë nga kafeina, e cila neutralizon adenozinën – një molekulë tjetër në trup që i bën njerëzit të ndihen të lodhur gjatë gjithë ditës ose pas një detyre të vështirë.

Por jo të gjitha pijet me kafeinë janë të njëjta, dhe mbingarkesa e kafesë me sheqer dhe qumësht mund të kompensojë çdo përfitim.

Në studimin e Mahdavit, për shembull, çdo gotë e vogël shtesë me pije të gazuar lidhej me një gjasë më të ulët prej 20 deri në 26% për plakje të shëndetshme.

A ka ndonjë rrezik për shëndetin nga kafeja – dhe sa është e tepërt?

Për vite me radhë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mendonte se kafeja mund të shkaktonte kancer. Megjithatë, pas shqyrtimit të më shumë se 1,000 studimeve, në vitin 2016 ajo arriti në përfundimin se nuk ka prova të mjaftueshme për të sugjeruar që kafeja është kancerogjene.

Por në atë kohë, OBSH-ja i paralajmëroi njerëzit të mos pinin kafe shumë të nxehtë ose ndonjë pije tjetër sepse temperaturat e larta mund të rrisnin rrezikun e kancerit të ezofagut.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që adhuruesit e kafesë duhet ta dyfishojnë dozën. Studiuesit nuk e dinë saktësisht se ku zbehen përfitimet e kafesë, ose në cilën pikë konsumi i shëndetshëm shndërrohet në tepri.